Тим, хто хоче стати успішним. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №8, 2024

У що ти віриш, того й досягаєш.

Норман Піл

Живи, пам’ятаючи, яке коротке життя.

Горацій

В усі часи люди прагнули досягти успіху. Що ж таке успіх, кожний визначає для себе сам, залежно від власних цінностей, виховання, виду діяльності тощо. Якщо, на твою думку,  ти не володієш якостями, що ведуть до успіху, можна виробити їх у собі, за бажанням замінити більш потрібними якостями, бажаннями, почуттями та здібностями. Для цього необхідно працювати над собою, зосередити свої думки на успіхові, надіятися на все краще і невпинно зміцнювати себе на думці, що твій ідеал здійсниться.

Працедавців цікавлять такі якості, як креативність, самовмотивованість, ініціативність, здатність діяти в середовищі, що змінюється. У наш час вважається, що для успішної самореалізації людині необхідний розумний баланс трьох компонентів: знань, практичних навичок і набору специфічних особистих якостей!

Психологи стверджують, що корінь поведінки людини лежить в її уявленні про саму себе. Тому основна умова успіху – прийняття себе. Щоб гармонійно взаємодіяти з навколишнім світом, успішна людина, усвідомлюючи наявність позитивних та негативних властивостей своєї особистості, багато займається саморозвитком, самовдосконаленням.

Люди, яки досягли високих посад і громадського визнання, стверджують, що вони постійно вчаться: не лише по книжках, на тренінгах, курсах підвищення, але й беруть корисні уроки з успіхів та помилок інших людей, зі спілкування з людьми різних соціальних статусів, і навіть із власних помилок.

Фундамент успіху – це перш за все здоровя, довголіття і любов.

Здоров’я – це не все. Але без здоров’я усе ні до чого.

А. Шопенгауер

Здоров’я – це перша необхідна складова успіху, це твоє життя. Хвора людина не живе, а страждає і мучиться, вона не належить собі. Хвороба – розплата за невігластво, похмурість. Від загального фізичного стану організму залежить емоційний стан та ефективність результату діяльності. Людина несе відповідальність за те, що дозволяє собі бути нездоровою і повинна берегти своє здоровя. Здоровий спосіб життя висока духовна цінність людини. Досліджено, що здоров’я людини на 90% залежить від того, що людина думає, як переживає, як організовує своє життя і якими цінностями керується.

Відомо, що здоров’я не дається навіки і не є невичерпним.

«Правильне життя не є щось ганебне, бо потрібно ставитися дбайливо до апарату, який створювався тисячоліттями». Знаки Агні Йоги.

Дотриманням здорового харчування, регулярними заняттями фізичною культурою та достатнім відпочинком людина забезпечує собі високу працездатність і отримує більше задоволення від власної праці. Хто бачить у своїй праці лише джерело заробітку, той інтуїтивно прагне до досягнення саме цієї корисної цілі. На осяяння, на удосконалення виробничого процесу, на пошук нових шляхів розвитку ні часу, ні сил вже не залишається. Тверде усвідомлення: «Я вмію, я можу!» робить ділову людину спокійною, впевненою, здатною зберігати самовладання у будь-якій складній ситуації. Не можна не погодитися з Г. Гейне: «Усі здорові люди люблять життя».

Наше здоров’я набагато більше залежить від наших звичок, ніж від мистецтва лікарів. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає, що здорова людина повинна бути: фізично повноцінною, психічно вдоволеною, задоволеною своїм соціальним статусом. Лише за повної гармонії людину можна вважати майже здоровою. Процес зміцнення здоровя – це водночас і подолання невігластва.

Фахівці стверджують:

  • здоров’я людини на 7-10 % залежить від медицини,
  • на 20 % – від екології,
  • на 20 % – від генетичного складу,
  • на 50 % – від способу життя.

75–90% людей, які звертаються до лікарів, страждають від захворювань, пов’язаних зі стресом.

Жити довго – не фокус, жити цікаво – ось задача.

О.М. Арбузов «Старомодна комедія»

Довголіття – це друга основна складова успіху. Якщо тобі за 80 років і ти ще енергійна, творча, успішна людина, тебе визнають і поважають ще більше. Довгожителям властиві такі риси: доброзичливість, відсутність почуття непримиренного суперництва, ворожості та заздрості.

Таємниця всіх довгожителів полягає в тому, що праця дарує їм радість, вони живуть відносно спокійно, незалежні, задоволені своєю родиною. Жодного з них не мучить відчуття, ніби в житті щось пропущено. Усі вони мають велику волю до життя і вміють цінувати його найменші радощі.

Кожна людина здатна свідомо керувати процесами своєї психіки, якщо захоче, і докласти для цього певних зусиль, щоб опанувати мистецтво психічного довголіття. Більшість спеціалістів вважають головними чинниками, які можуть допомогти людині продовжити життя, – оптимізм, здоровий спосіб життя та раціональне харчування. Щоб довго жити, дотримуйся правил:

  1. Живи на свіжому повітрі.
  2. Дбай про чистоту тіла.
  3. Підтримуй стабільну вагу. Будь-яке відхилення від норми є небезпечним. Легка гімнастика щодня набагато краще, ніж виснажливе тренування раз на тиждень.
  4. Більше рухайся та використовуй будь-яку можливість для цього.
  5. Не міняй день на ніч, а ніч на день. Добре висипляйся: 78 годин.
  6. Сніданок - повноцінний. Їжу вживай не рідше ніж тричі на день. Добре пережовуй.
  7. Спонукай себе завжди почуватися молодо. Тренуй свій дух, цікався життям, будь активним.
  8. Обмежуй вживання спиртного, кави та чаю. Знай міру.
  9. Не пали. Нікотин вкорочує шлях до могили.
  10. Аналізуй причину стресу і спокійно обміркуй її усунення.
  11. Пізнай себе! Пригадай щасливі події, що приносили тобі радість у дитинстві.

Хто не знав любові, той все одно, що не жив.

Ж. Мольєр

Любов – це третя складова успіху і головна його рушійна сила. Любов – головне почуття для кожної людини на землі, наймогутніша сила на світі, що зцілює та приваблює. Саме завдяки їй ми з’являємося на світ, і цим пояснюється, чому люди завжди повинні когось або щось любити. Життя, в якому не було любові, не було прожите, назавжди залишившись мертвим. Любов – високе моральне почуття, яке полягає у стійкій, самовідданій і свідомій прихильності людини до когось чи до чогось. Любов – це єдине, що збуджує до творчості, що може змінити людину до невпізнанності, а людина, яка ніколи не відчувала любові, ніколи не зможе розвинути в собі істинно творчого обдарування.

СКЛАДОВІ УСПІХУ

Душа повинна працювати і день, і ніч, і день, і ніч…

М. Заболоцький

Суперсвідомість – це велика сила, що керує людиною уві сні та на яву, впливає на навколишній світ: на людей, з якими ти спілкуєшся, на організації, де ти вчишся, працюєш або збираєтеся працювати. Ця сила памятає все, що відбувалося з людиною впродовж її життя. Кожні три секунди людський мозок фіксує все, що оточує людину: відчуття зорові, смакові, слухові, тактильні, нюху, – і все це відкладається у підсвідомості. Цей процес відбувається кожні 3 секунди, за хвилину це 20 разів, за годину – 1200 разів, а за життя - можна отримати такий банк даних, який не здатний зберегти жоден комп’ютер.

На сьогоднішній день ніякі технічні засоби ще не спроможні відтворити навіть 0,001 частини можливостей людини. Найглибші шари підсвідомості людини зберігають у собі нескінченну мудрість, безмежну силу і невичерпний запас можливостей, здібностей і талантів, що чекають на те, аби їх повністю розвинули й виявили. Залишається лише визнати їх, і вони одразу ж проявляться.

  • Прислухайся до голосу підсвідомості, і твоя мрія почне здійснюватися.
  • Орієнтуй своє мислення на вічні істини і принципи життя і не дозволяй засліпити себе страхом, незнанням і марновірством.
  • Не дозволяй, щоб твоїми думками хтось керував.
  • Думай і вирішуй самостійно! Ти повновладний господар своєї душі чи підсвідомості та своєї долі.
  • Завжди пам’ятай: у тебе вільний вибір. Вибирай життя! Вибирай здоровя!

Завдяки підсвідомості людина здатна не лише змінити себе, свій характер, свої здібності, а ще й звільнитися від полону матеріальних і фізичних недоліків, змінити своє життя. Треба лише навчитися впливати на свою суперсвідомість, а саме:

  • мріяти;
  • мати мету;
  • сформувати позитивне мислення;
  • змінити поставу;
  • навчитися посміхатися;
  • поважати себе;
  • стати впевненим;
  • раціонально розпоряджатися своїм часом;
  • змінити своє ставлення до невдач;
  • поважати інших;
  • ставитися до грошей як до енергетичного еквівалента;
  • постійно дбати про духовність.

ТЕСТ: «Чи капітан ти свого життя?»

Інструкція: відповідаючи на питання, вибери один з варіантів відповіді: «Так», «Ні», «Не знаю».

  1. Я завжди відчуваю відповідальність за усе, що відбувається в моєму житті.
  2. У моєму житті не було б стільки проблем, якби деякі люди змінили своє ставлення до мене.
  3. Я надаю перевагу діям, а не роздумам про причини своїх невдач
  4. Часом мені здається, що я народився (народилася) під нещасною зіркою.
  5. Я вважаю, що алкоголіки самі винні у своїй хворобі.
  6. Часом я вважаю, що за багато речей в моєму житті відповідальні ті люди, під впливом яких я став (стала) таким (такою), яким (якою) я є.
  7. При застудах я надаю перевагу самолікуванню, аніж допомозі лікаря.
  8. Я вважаю, що в суперечках і агресивності, що так дратують у людині, винні інші люди.
  9. Вважаю, що будь-яку проблему можна вирішити, і не розумію людей, у яких постійно виникають якісь життєві труднощі.
  10. Я люблю допомагати людям, тому що відчуваю вдячність за те, що інші зробили для мене.
  11. При виникненні конфлікту, розмірковуючи, хто в ньому винний, я зазвичай починаю з себе.
  12. Якщо чорний кіт перебіжить мені дорогу, я переходжу на інший бік вулиці.
  13. Я вважаю, що кожна людина незалежно від обставин, повинна бути сильною і самостійною.
  14. Я знаю свої недоліки, але хочу, щоб оточуючі ставилися до них поблажливо.
  15. Зазвичай я мирюся з ситуацією, на яку вплинути не в змозі.

Підрахуй кількість балів за ключем

«Так»

1, 3, 5, 7, 9, 11, 13

10 балів

«Ні»

2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 15

10 балів

«Не знаю»

 

5 балів

Інтерпретація: якщо ти набрав:

100-150 балів – Ти – капітан власного життя. Ти відчуваєш відповідальність за все, що з тобою відбувається, багато береш на себе, долаючи труднощі, не перебільшуючи їх і не підносячи до рангу життєвих проблем. Ти бачиш перед собою завдання і думаєш над тим, як його можна розв’язати. Що при цьому ти відчуваєш, що відбувається у твоїй душі – для інших загадка.

50-99 балів. – Ти охоче керуєш, але, в разі необхідності, можеш передати штурвал у вірні руки. При оцінюванні причин власних труднощів ти досить реалістичний. Гнучкість, розсудливість і чутливість – твої постійні союзники. Бувають ситуації, які ніяким чином тебе не стосуються і за які ти не несеш жодної відповідальності, але якщо потрібно, все ж таки  ти береш їх на себе. Ти завжди знаєш, коли це треба зробити. Ти вмієш жити в добрій злагоді з іншими людьми, не порушуючи внутрішньої згоди із самим собою.

До 49 балів – Ти часто буваєш пасажиром власного життя, легко підкоряєшся зовнішнім силам, говорячи «доля», «так склалися обставини» і т.п. У власних труднощах звинувачуєш будь-кого, весь білий світ, тільки не себе. І все ж ти вмієш мирно співіснувати з іншими, не роблячи відмінностей між тим, які це люди і як вони ставляться до тебе.

Є дві трагедії в житті людини:
одна – коли її мрія не здійснюється,
друга – коли вона вже здійснилася.

Б. Шоу

Життя кожної людини складається з чорних і білих смуг, різниця лише в їх частоті та концентрації кольорів. Життя англійської письменниці, автора серії сучасних романів для дітей про Гаррі Поттера Джоан Кетлін Роулінг тому служить прикладом. Вона заробила понад мільярд доларів після довгих і тяжких пошуків засобів для існування для себе і своєї маленької доньки.

Дивовижних історій можна навести багато. Безліч успішних людей, стільки ж історій, але в кожного своя, власна історія, і ні на чию не схожа. Багато людей проходять через це. Мрія, бажання діяти, наполегливість, віра в себе і в перемогу допомагають їм у важку хвилину, і вони перемагають.

Бажання – половина життя;
байдужість – половина смерті.

Халіль Джейран

Сутність людини – це бажання. Воно породжує мрію, наповнює розум позитивною інформацією, позитивними емоціями, які потрібно постійно підтримувати. Просіть у життя багато, воно багато чого може дати. Бажання дає змогу опанувати фундаментальні та спеціальні знання, уміння. Слід пам'ятати, що не та людина освічена, яка має багато знань, а та, що постійно розвиває інтелект, здібності, росте духовно.

Бажання сприяють формуванню образу людини, в якій поєднуються:

  • наполегливість, постійне прагнення до самовдосконалення, емоційність і уміння керувати собою;
  • цілеспрямованість, готовність іти на ризик і швидко приймати обґрунтовані рішення,
  • твердість і гнучкість, серйозність і почуття гумору, мрійливість і сила волі, товариськість і вміння тримати дистанцію.

Можливості людини визначаються можливостями її розуму. Найважча робота – це мислити і знаходити правильні рішення. Як людина мислить, такий і результат. Треба визначитися, чого бажаєш, визначити свої цілі і зосередитися на них, не витрачаючи намарно час і сили на вияв того, чого не хочеться це нерозумно. Необхідно навчитися робити свою справу рішуче, передбачаючи найкраще.

Енергія бажання – реальна сила, яка буде працювати на тебе, якщо знати правила:

  1. Спробуй прислухатися до себе, щоб прояснити своє бажання.
  2. Усвідом бажання і «матеріалізуй» його у вигляді чіткого запису.
  3. Здійснюються лише чисті, світлі наміри, які не повинні нести нікому зла.
  4. Детально уяви те, що хочеш і запиши.
  5. Підсиль енергію бажання наміром його реалізувати. Запиши способи, дату і повісь на видному місці.
  6. Не бійся бажань! Не бійся життя! Воно складається зі змін.
  7. Бажай так сильно, щоб нікому не вдалося посіяти у твоїй душі зерна сумнівів.

Енергія сумніву протилежна за знаком енергії бажання. Вона зруйнує. Звідки іншим знати про твої бажання? Перш ніж допомагати тобі, нехай спочатку допоможуть стати щасливими собі. А якщо це їм не вдається, то як вони можуть допомогти тобі?

Перш ніж сильно чогось побажати, слід переконатися,
чи дуже щасливим є теперішній володар бажаного.

Ф. Ларошфуко

Бажанняце енергія для дії. Якщо людина щось робить без бажання, то витрачає на це енергію власного здоров’я. Немає бажання, немає енергії для дії, такий стан називається лінощі.

Людина складається з бажань, які її бажання, така й воля;
яка воля, такі й вчинки; що посієш – те й пожнеш.

О.П. Блаватська

Увага: «вбивці ідей». Дуже легко «вбити» ідею, яка почала формуватися, ще до того, як вона буде доведена «до розуму». Негативні думки та стереотипи, які відвідують нас до появи нової ідеї, називають «вбивцями ідей».

  • Це працювати не буде.
  • Це не розумно.
  • Це нікому не потрібно.
  • Це надто просто.
  • Це надто складно.
  • Це надто очевидно.
  • Це вже роблять інші.
  • Чому це досі не зробив хтось інший?

За таких думок у нашій голові, будь-яка чудова ідея уявляється порожньою і важко виконується.

Мрія – особлива форма уяви, тісно пов’язана з емоційним ставленням до уявлюваного, та безпосередньо пов’язана з потребами людини, її бажаннями і намірами. Мрія - наче маяк, на світло якого людина веде свій корабель у напрямі її здійснення. Активна мрія має позитивне значення для підготовки до діяльності, створює своєрідний творчий «тонус». Пасивна мрія відводить людину від реального життя. Учені давно довели: людина, яка має великі цілі, велику мрію, що веде її по життю, впевненіша за звичайних людей. Мрія – це потужне джерело енергії. Від неї залежить не лише стан гаманця, але і здоров’я людини. Щоб прожити яскраве і щасливе життя, потрібна велика, надзвичайна мрія.

Головне – це втілення своєї мрії. Бережи її! Не дай нікому погасити цей вогонь!

Мрія і віра крокують поряд. Віра – це стан розуму, який можна викликати самонавіюванням на рівні підсвідомості. Потім імпульс, що посилає розум, повинен заволодіти свідомістю. Віра стає каталізатором розумових здібностей, вливає потік могутності в усі фібри людини і робить її здатною на великі справи.

Необхідно вірити в себе та підтримувати в собі дружнє почуття і довіру до людей, але не легковірність. Глибока віра й тверда переконливість допомагає подолати труднощі. Продовжуй вірити в себе навіть тоді, коли вже ніхто в тебе не вірить, і тоді ти досягнеш успіху.

Уникайте тих, хто намагається підірвати вашу віру в себе.
Ця риса притаманна дрібним людям.
Визначна людина, навпаки, навіює Вам почуття,
що Ви спроможні стати визначним.

М. Твен

Т.І. Харісова, викладач психології кафедри філософії та політології Львівського національного аграрного університету