Країна знань №7, 2024

Про академіка НАН України Бориса Миколайовича Пшеничного

Одним з центральних наукових напрямків прикладної математики є екстремальні задачі. Вони пов’язані з дослідженням операцій максимуму або мінімуму певних функцій, багатократним застосуванням цих операцій. Задачі на екстремум з давніх часів приваблювали увагу математиків.

Петро Капиця був удостоєний Нобелівської премії з фізики за 1978 р. «за фундаментальні винаходи і відкриття в галузі фізики низьких температур». Свою нагороду він розділив з Арно А. Пензиасом і Робертом В. Вільсоном.
 
 

Рельєфно-точковий шрифт сліпих набув сучасного вигляду в 1829 році, а вже в 1837 році було надруковано першу книгу за системою Луї Брайля: «Історію Франції». Окрім літер і цифр, як завзятий і талановитий музикант, Луї Брайль на основі тих самих принципів розробив нотопис, за яким викладав музику сліпим.

Леонард Ейлер - найпродуктивніший математик в історії. Він писав свої наукові праці легко й невимушено, як досвідчений літератор пише листи друзям. Навіть повна втрата зору протягом останніх 17 років життя не стримувала його творчої активності.
 
 

У попередній статті ми почали розмову про квантову теорію. Продовжуючи цю тему, запропонуємо можливу версію упередження Альберта Ейнштейна до нової теорії. Щоб розібратися в цьому питанні, торкнемося наукового світогляду Ейнштейна.