Країна знань №6, 2024

Ім'я видатного українського вченого, одного із засновників вітчизняної епідеміології – академіка Данила Кириловича Заболотного – відоме в багатьох країнах світу. Він – мікробіолог, епідеміолог, засновник Інституту мікробіології та епідеміології в Києві, Президент Всеукраїнської академії наук.

Микола Іванович Пирогов

Видатний хірург, анатом, вчений та педагог Микола Іванович Пирогов створив перший атлас топографічної анатомії людини, започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях…
 
 
 

Азартні ігри. Про зародження теорії ймовірностей

Теорія ймовірностей з певним ступенем надійності може передбачити числові показники таких різнорідних подій, як народжуваність людей і урожай зернових, час появи плям на Сонці і котирування акцій на фондовому ринку, результати виборів, зростання населення та багато іншого.
 

Чому Альберт Ейнштейн не прийняв сучасну квантову теорію

Сучасну квантову теорію у нас у школі не вивчають, але наука та освіта у світі не стоять на місці. Як сказав один фізик, лауреат нобелівської премії, «квантова механіка - це сопромат 21 століття», тобто основа техніки.
 
 

С.М. Левитський

Ясна зоряна ніч. Тиша, ніщо не ворухнеться. Аж раптом усе довкола освітлилося сліпучим світлом, ніби хтось запалив гігантську лампу. Перетинаючи небо, пронісся яскраво сяючий величезний метеор-болід, залишаючи за собою довгий слід, що світиться.