Віртуальне життя чи реальність. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №6, 2024

Соціалізація та соціальні мережі

Кажуть, що XXI століття – це століття Інтернету, і складно з цим не погодитися. Багато психологів вивчають вплив Інтернету на людину.

Соціальна мережа – онлайн-сервіс, який служить комунікації в Інтернеті. Сьогодні дуже складно знайти юнака чи дівчину, які не використовують соціальні мережі. І можна з упевненістю стверджувати, що соціальні мережі – це один із компонентів соціалізації юнацтва.

У свою чергу соціалізація є одним із ключових компонентів становлення людини як особистості.

Соціалізація особистості являє собою процес формування особистості в певних соціальних умовах, процес засвоєння людиною соціального досвіду, у ході якого людина перетворює соціальний досвід у власні цінності та орієнтації, вибірково вводить у свою систему поведінки ті норми і шаблони поведінки, які прийняті в суспільстві або групі.

Соціалізація особистості – процес входження, інтеграції особистості в суспільство, у різні типи соціальних спільнот (група, колектив, організація) шляхом засвоєння культури, соціальних цінностей і норм, на основі яких формуються суспільно значущі риси особистості.

«Я-ідеальне» та «Я-реальне»

А якщо говорити про особистість в контексті соціальних мереж, то варто згадати таке поняття, як «Я-концепція». У психології воно визначається, як узагальнене уявлення людини про саму себе, система її установок щодо власної особистості.

Можна сказати, що «Я-концепція» – це ядро особистості, яке грунтується на досвіді людини. Складовими поняття «Я- концепції» є «Я-реальне» та «Я-ідеальне».

«Я-реальне» – це те, як людина себе бачить. Воно є суб’єктивним і не завжди відповідає дійсності. «Я-ідеальне» – уявлення про себе як про ідеал, про те, якою людині хотілося б стати в результаті реалізації своїх можливостей.

«Хто ж я насправді?»

А молоді роки – це час, коли у людини активно формується самосвідомість, виробляється власна незалежна система еталонів ставлення до себе і самооцінювання, все більше розвиваються здібності проникнення у свій власний внутрішній світ.

Також у цей період стає актуальною така соціально-психологічна проблема особистості, як «криза ідентичності». Ті чи інші проблеми, пов’язані з пошуком ідентичності, постають сьогодні практично перед кожним, але особливо актуальними вони є для молоді.

Це вік, коли доводиться розриватися між власним «Я» і соціальними ролями, які нав’язує суспільство. З одного боку молодь прислухається до свого власного світу, а з іншого – виконує соціальні ролі.

Вдома підліток, наприклад, син, старший брат, а в школі він учень, який повинен старанно виконувати поставлені завдання. І як раз у цей час підлітку дуже хочеться знайти достовірну відповідь на запитання «Хто ж Я насправді?»

Підлітковий вік – це вік, коли для людини дуже важливим є самовираження, а в сучасних реаліях більшою мірою воно відбувається в соціальних мережах.

До того ж тут порівняно легко можна створити образ себе ідеального – такого, яким би ти хотів бути. Представити цей образ оточуючим людям у віртуальному середовищі набагато простіше, ніж у реальному житті. І навіщо тоді щось міняти і прагнути до чогось у дійсності?

Сучасна молодь все більше часу проводять у соціальних мережах, і вони стають своєрідною нішею, де можна себе проявити і не боятися осуду з боку соціуму.

Дуже часто профіль у соціальних мережах – це і є прояв того «Я-ідеального».

Так, сьогодні дуже модно вести блоги в Instagram. Велика частина блогів – це створення ідеального світу, де багато подорожей і розваг, але мало реальності.

Часом люди настільки захоплюються створенням цього ідеального віртуального світу, що забувають про реальність і перестають жити за її правилами.

Як результат – спотворюється сама картина світу, і людина вже просто не може сприймати звичайні речі і події, які відбуваються в реальності, тому, що вона живе у фальшивому віртуальному світі, де все є ідеальним, а все, що не відповідає цьому ідеалу, – просто видаляється.

З часом стає дуже складно справлятися з проблемами, які відбуваються в реальності і впливають на життя безпосередньо.

Ще одна проблема – це проблема дружби. Чим більше людина живе віртуальним життям, жертвуючи реальним, тим менше у неї реальних друзів. Людина стає більш замкнутою, її не цікавить спілкування з ровесниками поза мережею.

Це людина, яка завжди онлайн, і відповідно вважає друзями тих, хто теж онлайн. І навіть схвалення чи не схвалення теж відбувається онлайн.

Теорія «лайка»

Останнім часом дуже часто говорять про так звану теорію «лайка». Суть даної теорії полягає в тому, що кожна людина чекає схвалення з боку іншого – значущого іншого.

Роблячи публікації, оновлюючи фотографію профілю, кожен з нас усвідомлено або неусвідомлено чекає на «погладжування» – лайк чи коментар. Це своєрідна похвала від важливої для нас людини.

З часом «погладжування» стає своєрідною потребою. Якщо в реальному житті для отримання «погладжування» потрібно витратити багато енергії, часу – отримати хорошу оцінку або, наприклад, допомогти мамі по господарству, – то у віртуальному житті досить виставити непогану фотографію.

Створюючи свій ідеальний віртуальний світ, людина втрачає себе справжню, і її життя в реальному світі стає набагато складнішим.

Що для Вас важливіше: реальне життя у всій його повноті чи тільки віртуальний світ фальші і самотності? Вибирати вам.

Заради чого жити в реальності

Як психолог, я б хотіла дати кілька професійних порад. Сподіваюся, вони допоможуть вам знайти гармонію і розвиватися, відкрито взаємодіючи зі світом.

Спочатку вам варто чітко вирішити, заради чого ви відмовляєтеся від фальшивого, але красивого життя. Спробуйте скласти список змін, до яких ви зможете прийти, якщо відмовитеся від соціальних мереж і звільните час для саморозвитку.

Можна вчити іноземні мови, подорожувати, відвідувати галереї та театри, проводити час з друзями і близькими людьми. Можливо, те бажане красиве життя стане реальністю, від якої ви отримаєте ще більше задоволення.

Напишіть список того, чого ви ніколи не робили, але хотіли б спробувати, і реалізовуйте це.

Оберіть близький для вас вид спорту. Фізичні вправи є відмінним засобом, що тонізує організм та поліпшує настрій. А це важливо в плані боротьби зі стресом.

До того ж спорт допомагає з користю провести вільний час, який ви раніше витрачали на спілкування в соціальних мережах. А якщо займатися спортом разом з друзями, ви не тільки зміцните здоров’я, але й отримаєте дозу гарного настрою від живого спілкування.

Згадайте про свої хобі, які ви напевно закинули, промінявши на інтернет. Це допоможе вам відволікатися від соціальних мереж, але проводити час не менш цікаво.

Живіть справжнім життям, яке у нас лише одне. Але так часто воно пролітає день за днем повз нас, по вуха застряглих у неіснуючій реальності.

Але ж втраченого часу не повернеш. Робіть свій вибір.

Арзи Мамбетова, психолог